Знаят ли македонците кой е Иван Михайлов и с какво го свързват? Това попитахме жители на съседката ни след закриването на българския клуб в Битоля, който носи това име.

Клубът "Иван Михайлов" беше закрит от Централния регистър в съседката ни с мотивите, че това име подбуждат към агресия у населението и разпалва омраза. 

bTV направи анкетата в центъра на македонската столица.

“Вашето желание да го асимилирате македонския народ, мислейки че като му кажете, че до 1945 г. са били българи и хората изведнъж ще кажат: "Их, ние сме българи!" Това е вашият проблем”, заявява един от попитаните.

Знам, че е умрял в Италия, нали?

Да. Ама, какъв е той?

Човек какъв, откъде да знам.

„Не е агресия, но не са хубави чувствата и затова е тази промяна сега. Не са проблем българските клубове. Каквито искат да бъдат клубовете, ама името беше лош избор“, казва анкетираният Зоран.

В Битоля се срещаме с председателя на Дружеството за македонско-българско приятелство в Кавадарци.

„Мисля че точно името на Иван Михайлов трябва да обедини хората между България и Македония, а не да ги разделя“, смята Добре Митрев.

Казва, че среща агресия към себе си, предимно в социалните мрежи.

„Ние на първо място си искаме Македония, а след това България. Нашата държава е Македония. Ама това се възприема по друг начин. Аз даже имам една моя изява, в която казвам, че ако съм спортист, бих играл за македонското представителство, но с удоволствие бих дал гол и за българското представителство“, добавя той.

Очаква се и клубът в Охрид "Цар Борис III" да бъде закрит.