Турция и Иран са обсъждали евентуална съвместна военна операция срещу "кюрдски терористични групировки" по време на състоялото се миналата седмица посещение на началника на иранския генерален щаб генерал Мохамад Багери, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Началниците на генералните щабове на Турция и Иран обсъдиха съвместни действия за борба с екстремистки организации, които представляват заплаха за нас. Тази тема постоянно е в дневния ред. Аз също обсъдих тази тема с Багери", каза Ердоган пред журналисти на летището в Истанбул, преди да замине на посещение в Йордания.

Ердоган най-вероятно визира борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция и Партията за свободен живот в Кюрдистан в Иран. Кюрдските сили действат ефективно срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, но съседните страни имат опасения, че това е стъпка към отделяне на нова държава в региона.

Ген. Багери е обсъждал с турски представители обмяна на разузнавателни данни и подобряване на безопасността по общата граница.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!