Започна годишната среща на клуба на най-богатите страни – Г-7. Тази година тя се провежда в английския курорт Карбис бей.

Заради мерките срещу COVID пандемията това е първият присъствен форум на лидерите на Голямата седморка от две години насам.

Първото заседание от тридневната среща вече завърши. Предстои среща на участниците във форума с английската кралица Елизабет II.

В няколко двустранни срещи преди пленарното заседание между домакина Борис Джонсън и премиерите на Канада и Япония и след вчерашната му среща с президента Байдън, е ясно, че основните теми в дневния ред ще бъдат битката с коронавируса, глобалната икономика и отношенията с Русия и Китай.

Очаква се в края на форума богатите страни да дарят 1 милиард дози ваксини. САЩ обявиха, че ще дарят  500 милиона от тях, а Великобритания се присъедини със 100 милиона дози.

„Надявам се, че ще постигнем много добри резултати тук, за да покажем, че мислим не само за себе си, но и за онези, които все още нямат възможност да се ваксинират, особено страните в Африка, но и другаде“, посочи канцлерът на Германия – Ангела Меркел.

Въпреки че беше изключена от клуба на богатите през 2014 г., Русия, наред с Китай, присъства сред основните теми на форума.

„Не можем да обсъждаме климатичните промени, докато и Китай не се присъедини към тези преговори. И се нуждаем да бъдем наясно с някои враждебни действия на Русия, като например кибератаките“, заяви преди началото на форума британският външен министър Доминик Рааб.

Форумът е съпроводен с редица протестни акции на природозащитници.

Според редица анализатори ключовият въпрос на срещата в Корнуол ще бъде дали Г-7 може да намери други практически инициативи, които надхвърлят добре звучащите лозунги за ваксиниране на света, нулеви нетни въглеродни емисии и „свободна и справедлива търговия“. Отговорите ще разберем в следващите дни.