Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува днес страните в Европа, които казват, че няма да приемат мюсюлмански бежанци. В интервю за обществената телевизия „А Ер Де” тя изрази надежда, че страните от ЕС ще постигнат съгласие по най-трудните въпроси, свързани с мигрантската криза, един от които е как по-справедливо да бъдат разпределени кандидатите за убежище сред 28-те членове на съюза, предаде Асошиейтед прес.

Меркел каза, че всяка страна трябва да даде своя принос и не изключи възможността на някои от тях да бъде позволено да приемат по-малко имигранти, ако имат по-голям финансов принос.
"Как точно ще се балансират нещата, остава да видим", каза германският канцлер.

Тя повтори позицията си, че блокирането на бежанци заради тяхната религия е грешно.
"Онова, което продължавам да мисля, че е грешно, е, че някои казват: Не желаем мюсюлмани в страната си независимо дали са в хуманитарна нужда или не. Ще продължим да обсъждаме това", добави Меркел.

Меркел направи днешния коментар след серията от срещи, инициирани от Берлин, с европейските лидери за изясняване на позициите по бежанската криза и бъдещето на Европа. На вчершинета разговори в германската столица присъства и българския премиер Бойко Борисов, който имаше и среща на четири очи с Меркел.

В същото интервю канцлерът на Германия призова гражданите от турски произход да не пренасят в Германия конфликтите в Турция. 

"Вместо това онези, които живеят тук от години и вероятно имат и германско гражданство, нека участват в развитието на страната и ако го искат, ние бихме ги приветствали за това", призова Меркел.