Германският канцлер Ангела Меркел очаква новото правителство на Германия да следва проевропейски курс.

"Това ще бъде правителство, което ще бъде проевропейско - което знае какво значи Европа за нас по отношение на мира и свободата", заяви Меркел в кулоарите на срещата си с белгийския премиер Александър де Кро в Брюксел.

Това по думите й е важно послание за останалите държави членки на ЕС.

"На следващо място, разбира се, са ясни очакванията правителството да продължи в много области нещата, които ние започнахме, но и, разбира се, да постави нови ударения", каза Меркел.

Канцлерът смята, че след като ГСДП, Зелените и СвДП са излезли с обща пътна карта след проучвателните преговори помежду си, те ще започнат и същински преговори за съставяне на управленска коалиция. "Смятам, че ще го направят", каза тя.

Само три седмици след парламентарните избори ГСДП, Зелените и СвДП са на път да започнат преговори за реално съставяне на управленска коалиция.

Изпълнителният орган на ГСДП още вчера подкрепи единодушно започването на подобни преговори. При Зелените решение по въпроса ще се вземе на малка партийна конференция утре, а после в понеделник това ще направи и ръководството на СвДП.