Няма "план Б" за национално решение на бежанската криза, ако Европа не успее да постигне споразумение с Турция за намаляване на притока на мигранти в Европа. Това обяви в интервю за телевизия ARD германският канцлер Ангела Меркел снощи.

Тя отправи призив към европейските си партньори да намерят общо решение на бежанската криза. "Храня голям оптимизъм, че европейският път ще бъде успешен", обяви тя и предупреди, че не бива да се предприемат едностранни действия и да се затварят националните граници вътре в ЕС.

"Точно от това се боя сега – че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа", каза Меркел и определи за свои основни приоритети запазването на единството на Европа и проявяването на хуманност.

Тя призова германците да бъдат търпеливи. "Това е много важна фаза от нашата история", подчерта Ангела Меркел.

Меркел осъди нападенията срещу бежански центрове и неотдавнашните антиимигрантски прояви в Саксония, които нарече "отвратителни и ужасяващи". Човешкото достойнство е неприкосновено и това се отнася и за гражданите на Германия, и за пристигащите мигранти, добави германската канцлерка, цитирана от ТАСС.

Европейският съюз не може да остави Гърция да затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви още германският канцлер.
"Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?", попита тя в интервюто.

Канцлерът каза, че поддържа постоянна връзка с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив Гърция да не бъде изоставена на произвола на съдбата.

Тя потвърди, че смята за правилни предприетите досега мерки за преодоляване на мигрантската криза. На въпрос не е ли необходимо да се промени курсът, тя отвърна: "Не. Защото съм дълбоко убедена, че пътят, по който сме поели, е правилният".