Германският канцлер Ангела Меркел се надява на по-добра координация по правилата за пътуване в пандемия между 27-те държави членки на блока, съобщи АФП.

Според Меркел е „проблематично“ в светлината на бързото разпространение на силно заразния щам „Делта“ на COVID-19 да има смесени правила.

„Съжалявам, че все още не сме успели да предприемем напълно еднакви действия сред държавите членки по отношение на насоките за пътуване - това се връща, за да ни преследва“, каза тя пред репортери след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германският канцлер посочи примера на Португалия, където този месец правителството беше принудено да забави процеса на повторно отваряне след затварянето на Лисабон и още три общини след повишаване на броя на новите случаи на вируса.

„През последните месеци постигнахме добър напредък, но не сме там, където бих искала да бъде Европейският съюз“, добави тя.

Фон дер Лайен призна, че е притеснена от разпространението на варианта „Делта“, като според нея е „въпрос на време“ той да стане доминиращ в Европа. Председателят на Европейската комисия обаче заяви, че е доволна от одобрените в ЕС препарати, които се смятат за ефективни срещу новия вариант на вируса.

Тя също приветства въвеждането на общоевропейски вирусен пропуск, договорен на срещата на върха на Европейския съюз през май. Сертификатът за коронавирус на ЕС, който ще бъде пуснат на 1 юли, ще показва ваксинационния статус на носителя или дали той има имунитет срещу коронавирус.