Актрисата, режисьор и сценарист Анджелина Джоли посети Украйна. Видео с нея се появи в социалните мрежи, заснето от украинска журналистка, която казва, че просто е отишла да пие кафе и се е натъкнала на известната актриса.

Джоли е забелязана в западния украински град Лвов, който не веднъж стана обект на руски атаки. На 18 април при ракетен обстрел в Лвов загинаха 7 души, а най-малко 7 други бяха ранени. Властите в западния град обвиниха тогава Русия в геноцид над украинския народ.

Джоли, която е отгледана като католичка и посвещава голяма част от времето си на работата за Агенцията на ООН за бежанците, посети на 30 март педиатричната болница във Ватикана, където зарадва украински деца бежанци. Тя се срещна също с лекарите и медицинските сестри, на които е възложено да се грижат за малките пациенти. 

От 2012 г. Анджелина Джоли е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците, като предприема десетки пътувания, за да посети лагери с бежанци от страни като Йемен, Буркина Фасо, Венецуела и много други.

Звездата от последния филм на Marvel "Вечните" получи почетната награда „Джийн Хершолт“ за хуманитарна дейност (Jean Hersholt Humanitarian Award) на Американската академия за филмови науки и изкуства през 2013 г. Специалният приз се дава на хора от филмовата индустрия, чиито хуманитарни прояви са донесли признание на шоубизнеса.

По данни на „Уницеф“ над 4 милиона са вече децата бежанци от Украйна. Близо две трети от всички украински деца са избягали от домовете си през шестте седмици след нахлуването на Русия.

Около 4,8 милиона от 7,5 милиона деца в Украйна са били разселени от началото на войната. ООН потвърди и смъртта на 142 младежи, въпреки че действителният брой вероятно е много по-голям.