Парите ще стигнат за цялата година и болниците ще си ги получат. Нека да не плашим – видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат средства. Колегите да работят спокойно. Това заяви в парламента здравният министър д-р Таня Андреева.

„Мисля, че ГЕРБ нямат право да настояват за нищо след като прибраха парите от Здравната каса 2010 година. Оттогава касата работи само на приход-разход и няма никакъв резерв, за да може в случай на нужда да го покрива. Смятам, че те най-малко имат право да говорят”, коментира тя.

Бившите управляващи от седмици бият тревога, че има „дупка” от половин милиард лева в бюджета на НЗОК.

Андреева посочи, че съсловните организации имат основателни претенции за това касата да се разплати с лечебните заведения за изработеното, особено когато е над лимитите.

"В бюджета на НЗОК е разчетен финансовият ресурс за дейност извън надлимитната. Това, което мога да успокоя колегите е, че всички ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината", обясни д-р Андреева и коментира, че в средата на юни не може да се правят толкова тежки прогнози за дефицита на касата в края на годината.

"Само ще припомня, че миналата година бюджетът на касата стигна до месец септември и точно правителството на Орешарски намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна дейност. Практически над 100% от дейността на лечебните заведения беше платена", припомни здравният министър.