Анализаторите у нас са категорични, че след американските удари срещу летище в Сирия картите се пренареждат.

По думите им България трябва да се придържа към европейската политика по въпроса.

Според политическия анализатор Боян Чуков ударът не е изненада. Той смята, че така американският президент Доналд Тръмп доказва, че не зависи от Кремъл.

„Сега той показва, че взема рязко решение и не се колебае. С това решение обаче има два проблема – че няма решение на Съвета за сигурност на ООН, т.е. нарушава се международното право. Нещо повече – от американския сенат има критики, че го прави през главата на Сената – нещо, което Барак Обама, не си позволяваше да прави“, коментира Чуков.

Той смята, че заради струпването на оръжие в региона е достатъчна и една искра, за да избухне регионален конфликт с глобални последствия.

Експертът по международна сигурност Алекс Алексиев пък добавя, че с действията си Америка е спряла да бъде наблюдател на случващото се в последните години в Сирия

„Първо, руската политика претърпя много сериозен провал. Второ, Америка отново започва да се намесва, както не го правеше през осемте години на Обама. Той постоянно говореше за червени линии, които не трябва да се пресичат и нищо не правеше“.

За Русия е важен не толкова Асад колкото да запазят базите си в Сирия, смята Алексиев.

Международният редактор на bTV Валентин Костов, коментира, че ударът е изненада.

„САЩ досега присъстваха доста по-дискретно в конфликта в Сирия, като подпомагаха умерените бунтовнически групировки с оръжие и военни експерти и нанасяха директни удари по „Ислямска държава“. Едва снощи, два дни след химическата атака в Хан Шейхун (в провинция Идлиб) президентът Тръмп даде ясен сигнал, че ще промени политиката си и тази сутрин малко изненадващо удари по масата. Изненадващо, защото Западът посочи Дамаск за отговорен за тази химическа атака, но от друга страна режимът на Башар Асад е най-малко заинтересован да си навлича гнева на целия свят с безсмислено избиване на цивилни с оръжия за масово поразяване. Неочаквано заради спомена от 2003 г., когато водената от американците коалиция нападна Ирак заради химическите му оръжия, които впоследствие не бяха открити“.

Запитан дали напрежението ще ескалира още, Костов отговори: „Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън вече заяви, че това е единичен удар за назидание и засега няма да бъде последван от масирани нападения“.