Кандидатът на френските социалисти Беноа Амон призова левицата за единство, предадоха Ройтерс и Франс прес. След като спечели първичните избори на Френската социалистическа партия Амон каза, че ще предложи на независимия ляв кандидат за президент Жан-Люк Меланшон и на евентуалния кандидат на Зелените да се обединят.

"Ще им предложа да изградим заедно трайно и устойчиво управляващо мнозинство срещу разрушителната крайна десница, оглавявана от Марин льо Пен и срещу консервативната десница, въплътена от Франсоа Фийон", каза Амон, цитиран от Франс прес.

"Отказваме на фона на възхода на популизма лицето на Марин льо Пен да се превърне в лице на Франция", заяви още Амон.

Той определи победата си на първичните избори на социалистите като момент, в който левицата отново надига глава и се обръща към бъдещето. Амон спечели първичния вот с 58,87 процента от гласовете срещу 41,13 процента за противника му Манюел Валс, припомня Франс прес.

Сега Амон ще има трудната задача действително да обедини левицата, отбелязва Асошиейтед прес. Той се зарече да го направи за 100 дни преди президентските избори във Франция, насрочени за края на април и началото на май, допълва ТАСС.

Това може да се окаже сложно, тъй като в партията има дълбоко разделение между твърдолинейното крило, критикуващо постоянно политиката на президента Франсоа Оланд, и привържениците на по-левоцентристки възгледи.

Сред предизборните предложения на Амон са легализиране на канабиса, отказ от дизела, анулиране на дълговете между страните от ЕС и въвеждането на универсален доход за всички френски граждани, който, както казва той, ще струва на Франция 350 милиарда евро, което е почти колкото годишния бюджет на страната, припомня Ройтерс. За да изпълни това обещание Амон ще трябва да извърши амбициозна реформа на данъчната система, която да финансира този универсален доход.