Въпреки финансовата криза, всяка година американците продължават да изхвърлят близо половината от храната си. Това разхищение се равнява на 165 милиарда долара годишно.
Изследване сочи, че всяка година жителите на САЩ хвърлят в кофите за боклук 40% от храната. Най-голям е делът на непродадените плодовете и зеленчуци, като изхвърлянето им се оценява на 15 млрд. долара.
Всяка година едно средностатистическо четиричленно американско семейство разхищава храна на стойност 2 275 долара или около 8 килограма на месец. От 1970 година насам количествата на хранителните отпадъци в Съединените щати са се повишили двойно, посочва изследването на американския Център за защита на природните ресурси.
Вина за безразборното прахосване на храна имат и ресторантите, които предлагат по-големи порции, отколкото клиентите могат да изядат.
Изследването показва, че ако загубите на хранителни ресурси бъдат намалени едва с 15%, това ще спести достатъчно пари за изхранването на 25 млн. души годишно.