Невероятно, но факт – все повече американци се отказват от гражданството си на фона на опитите на хиляди хора по света да се сдобият с такова. По официални данни само от началото на тази година броят на решилите да се откажат от гражданство е достигнал рекордните 1800 души. Причините са преди всичко финансови – дългове и данъци, които се оказват непосилни за американците.

САЩ са единствената държава в света, която задължава гражданите си да плащат данъци, независимо къде живеят. Вследствие на това приблизително 6-милионната американска диаспора в чужбина плаща данъци както в страната на пребиваване, така и у дома.

По данни на правителственото издание „Федерал регистър” през последните четири години броят на напускащите САЩ се е увеличил осем пъти. За 2008 г. американския си паспорт доброволно са върнали едва 235 души, година по-късно това са направили 743-ма, а през 2010 г. на тази стъпка се решават 1485 души.

Негативната за Вашингтон тенденция се разминава с широко рекламирания имидж на САЩ като страната на неограничените възможности, в която всички искат да живеят, коментират световните агенции.