Американските специални служби са извършили секретно кибер-нападение срещу компютрите на администрацията на президента на Франция Никола Саркози през лятото, само дни преди втория тур от президентските избори. Това пише френското седмично издание „Л`Експрес” като се позовава на собствени осведомени източници.

Изданието посочва, че нападателите не само успели да проникнат в сърцето на френската политическа власт, но успели да претърсят компютрите на най-близките съветници на тогавашния президент Никола Саркози, включително началникът на кабинета му Ксавие Муска.

От хардисковете на президентската администрация на Франция са били копирани секретни документи, както и стратегически планове.

Само Никола Саркози не е станал жертва на нападението, но поради простата причина, че нямал служебен компютър в Елисейския дворец.

„Работа на професионалисти, достойна за последния Джеймс Бонд: Скайфол”, пише „Л`Експрес”.

Всичко е започвало във „Фейсбук”. Нападателите първо идентифицирали в социалната мрежа профилите на хората работещи за президентската администрация. Представяйки се за приятели, ги канели чрез електронно съобщение да се включат в интранета на Елисейския дворец. Само че линкът, който служителите получавали, ги препращал към огледална страница. Неподозиращите служители въвеждали личните си име и парола, благодарение на което хакерите се сдобили с ключовете за достъп до президентската администрация, разказва „Л`Експрес”.

Изданието посочва, че за проникване през системите за защита на френската президентска администрация нападателите са използвали създаденият съвместно от САЩ и Израел вирус Flame, чиято потенциална цел е да се използва срещу иранската ядрена програма.

На френската Национална агенция за защита на информационните системи (Anssi) са били необходими дни, за да се справят с „почистването” на мрежите от троянски коне, инсталирани от Flame.

Макар и произхода на нападението да не е установен директно, тъй като хакерите са заличили следите от проникването си много успешно, експерти по сигурността и източници от Елисейския дворец коментират пред „Л`Експрес” че следите от такава координирана атака водят към близък съюзник: САЩ.

„Много перфекциониран Flame може да копира документи от компютъра, да прави записва от екрана и дори да активира микрофона на машината, за да записва разговори”, разказва пред френското издание Виталий Камлук, специалист по електронна сигурност от „Касперски Лабс”, които първи идентифицираха вируса в началото на годината.

„Създаването на такъв вирус е изисквало много финансов ресурс и човешки усилия и само една страна по света, може да мобилизира всичко това”, посочва още експертът.
Джанет Наполетано, държавен секретар по вътрешната сигурност в администрацията на президента Барак Обама нито е потвърдила, нито отхвърлила твърденията „Л`Експрес”.