Американският посланик в Турция Джон Бас отхвърли последните информации и обвинения в медиите, че неговата страна е била замесена или е имала предварителна информация за провалилия се опит за преврат в Турция, съобщава вестник "Хюриет дейли нюз".

"Продължавам да бъда дълбоко смутен и обиден от безпочвените обвинения в толкова много коментари в тази страна, че правителството на САЩ е било замесено в този нелегален опит за преврат и искам само да кажа отново, както казахме преди и както казахме от Вашингтон - правителството на САЩ не е планирало, ръководило, подкрепяло и не е имало предварителна информация за каквито и да е от незаконните действия, които се случиха в нощта между 15 и 16 юли. Точка". Това заявил Бас пред журналисти в Истанбул на 4 август, пише турският вестник.

"Честно казано, ако имахме някаква информация, бихме уведомили турското правителство незабавно, така както ние предоставяме на вниманието на това правителство информация за заплахите, пред които то или неговите граждани са изправени от терористични организации, действащи в Турция", каза посланикът.

САЩ искат да видят силна, просперираща, демократична, уверена Турция, която допринася за справянето с многото предизвикателства, пред които сме изправени в трите региона, от които се състои Турция, и ние няма да можем успешно да се справим с всичките тези предизвикателства, ако Турция не е силна, уверена, демократична и просперираща. И всеки, който смята, че САЩ по някакъв начин имат полза от това Турция да е разделена и дестабилизирана, до голяма степен чете неправилно историята, каза американският посланик.

Той посочи, че е си е дал сметка за бунта, когато видял самолети, летящи на ниска височина над турската столица, към десет часа вечерта на 15 юли.

Научих за опита за преврат, когато стоях на поляната в резиденцията, която гледа над турската столица и видях самолетите да правят първите си преминавания над центъра на града, каза посланикът.

Прибрах се към 9:30 ч., някои мои колеги празнуваха рожден ден в резиденцията и отидох да ги видя и внезапно се появи цялата тази странна активност във въздуха, разказа посланикът. Той каза, че е получил телефонно обаждане от турски служител към 11:15 ч. вечерта.

Това бе някой от външното министерство, който се обаждаше да ме информира, че това което виждаме, чуваме и преживяваме, е нелегално, поредица от нелегални действия, които не са разрешени от правителството и изглежда са опит да бъде извършен преврат. Поискаха подкрепа и тази информация от турското правителство да бъде предадена на Вашингтон, което аз направих много бързо, каза Бас.

Бас каза, че посолството на САЩ постоянно е било във връзка с много високопоставени лица в американското правителство тази нощ.