Камарата на представителите на САЩ одобри днес закон за разходите за отбранителната политика на стойност близо 612 милиарда долара, въпреки заплахата от вето на президента Барак Обама и опасенията на демократите, че мярката ще доведе до рязкото намаляване през годината на разходите за вътрешна сигурност, предаде Асошиейтед прес.

С 269 срещу 151 гласа конгресмените приеха закона, който очертава изпълнението на военните и другите програми за национална сигурност. Законодателният акт предвижда 515 милиарда долара за национална отбрана и още 89,2 милиарда за извънредния военен фонд, тоест общо 604,2 милиарда долара.

Други 7,7 милиарда са задължителните отбранителни разходи, които не са в правомощията на Конгреса. Така сумата достига поисканите от президента 611,9 млрд. долара, но все пак той и демократите се противопоставиха на проекта.

Лидерът на демократическото малцинство в Камарата Нанси Пелоси разпространи днес писмо, в което призова съпартийците си да гласуват против.

Белият дом се обяви срещу голяма част от разпоредбите на проекта, вкл. една, която създава пречки пред Обама да закрие затвора за заподозрени терористи в Гуантанамо.

Гласуваният днес закон съдържа текст с призив да се изпрати оръжие в Украйна за борбата й с проруските сепаратисти - мярка, с която администрацията на Обама засега не е съгласна.

Освен това администрацията е против ходове с цел заобикаляне на правителството в Багдад и оказването на пряка финансова помощ за милициите на иракските кюрди. Шиитския духовен и военен водач Муктада ас Садр е заплашил, че ако това се случи, негови съмишленици ще атакуват обекти на САЩ.