Съединените щати ликвидираха един от предполагаемите организатори на атентата на летището в Кабул.

Американската армия нанесе въздушен удар в източната част на Афганистан в отговор на атентата, при който загинаха над 200 души.

Това е първият американски удар след атентата от четвъртък. Извършен е с дрон срещу автомобила на джихадиста. Смята се, че с него се е возил още един член на "Ислямска държава", който също е загинал.

Часове след американската операция в района на летището в Кабул отекна стрелба, а въздухът се изпълни със сълзотворен газ. Според очевидци талибаните са стреляли, за да разпръснат тълпите.

„Заплахата продължава и е активна. Нашите войски все още са в опасност. Това е най-трудната част от мисията. Не вярваме на талибаните, но реалността е, че те контролират големи части от Афганистан, включително района около летището, така че трябва да се координираме с тях“, каза говорителят на Белия дом Джен Саки.

По-голямата част от страните от НАТО вече приключиха евакуацията на своите и местни граждани.

Междувременно афганистанка роди на борда на евакуационен полет на Турските авиолинии на височина 10 000 метра, на път за британския град Бирмингам.

Момиченцето, проплакало във въздушното пространство на Кувейт, беше кръстено Хавва от кабинния екипаж, помогнал при раждането поради липса на медицинско лице в самолета.