Американски федерален апелативен съд отмени смъртната присъда на атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев, предаде Ройтерс. При нападението на 15 април 2013 г. загинаха трима души и бяха ранени над 260.

Царнаев беше признат за виновен по 30 обвинения, включително заговор и използване на оръжие за масово поразяване. Той излежава присъдата си в затвор с максимална сигурност в Колорадо.

Брат му Тамерлан Царнаев загина в престрелка с полицията дни след като двамата детонираха импровизирани взривни устройства близо до финала на маратона. Нападението доведе до петдневна паника в Бостън. 

Тричленното жури в 1-ви районен апелативен съд в Бостън нареди предишна инстанция да разгледа отново делото, за да се изясни какво наказание трябва да получи подсъдимият за престъпленията си.

Адвокатите на Царнаев твърдяха, че интензивното медийно отразяване прави невъзможно провеждането на справедлив процес в Бостън. Те посочиха постове в социални медии, според които двама членове на журито са имали силни позиции още преди началото на процеса.

Американският президент Доналд Тръмп определи решението на съда като нелепо.