Американски правозащитни организации призоваха за еднодневен протест, наречен „Ден без жени”. Целта им е да привлекат общественото внимание към ролята на нежния пол в обществото.

Инициативата е на организациите, които стояха зад масовите женски протести в САЩ в деня след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. Идеята е дамите да си вземат почивен ден и да не харчат пари, като по този начин те се обявяват срещу предразсъдъците в обществото и възгледите на президента.

Към инициативата се присъедини и компания от „Уолстрийт”, която постави бронзова фигура на малко момиче непосредствено до прочутата статуя на нападащия бик пред фондовата борса в Ню Йорк. Така тя се надява да насочи вниманието към липсата на жени в управата на корпорациите и към голямата разлика в заплащането на двата пола в сферата на финансовите услуги.

Австралийският град Мелбърн пък смени изображението на човечето на светофара. Вместо традиционната мъжка фигурка там се появява силует на жена.

Целта е да се насърчи равенството между половете и да се намалят подсъзнателно изгражданите предразсъдъци, обясняват авторите на инициативата. Проектът включва 10 светофара на най-оживените кръстовища в Мелбърн и ще продължи една година.