Министърът на правосъдието на щата Аризона, САЩ Том Хорн предложи да осигури оръжия и обучение за използването им от училищни директори, които пожелаят.

Това стана две седмици след трагедията в Нютаун, при която бяха разстреляни 20 деца от начално училище, както и шестима възрастни, предаде АФП.

"Идеалното решение би било да има въоръжен полицай във всяко училище, каза министърът. В този контекст, второто най-доброто решение е да има някой в училището, обучен да си служи с оръжие, и при кризисна ситуация, там да има огнестрелно оръжие в обезопасено място", добави Хорн.

В щата Юта застъпническа група от притежатели на огнестрелни оръжия организира в четвъртък безплатно обучение за учители и училищни служители.

Трагедията в Нютаун отново съживи дебата за законодателството, уреждащо притежаването на огнестрелно оръжие в САЩ - право, гарантирано от конституцията на страната.

Според проучване, публикувано четвъртък от USA Today, 58% от американците са настроени в полза на по-строги закони за продажбата на оръжие. През октомври 2011 г. привърженици на тази идея бяха само 43%.