Американската арт трупа „Дъ Мост Феймъс Артист“ твърди, че нейни членове са поставили си загадъчния монолит в пустинята в щата Юта. Това става ясно от публикации и коментари в профила на групата в „Инстаграм“. 

„Дъ Мост Феймъс Артист“ публикуват и снимки, на които се виждат мъже, които работят върху създаването на „извънземния" обект. 

На сайта си художниците обявяват, че могат да продадат появилия си в Юта обелиск срещу скромната сума от 45 000 долара. Доставката може да се осъществи за срок между 4 и 6 седмици. 

Загадъчният монолит в Юта беше забелязан за първи път на 18 ноември от държавни служители с хеликоптери, помагащи да се преброяват овцете в дивата природа от въздуха. 

Лъскавият триъгълен стълб, който излизаше на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта и очевидно изработен от неръждаема стомана, бързо привлече стотици любопитни зрители, а славата му се разпространи по целия свят.

Снимка: Reuters

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“. Някои заподозряха, че зад структурата стоят извънземни.

Други приеха появата му като знакова през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията COVID-19, и оптимистично спекулираха, че може да има напълно различни функции. 

В края на ноември монолитът изчезна точно толкова мистериозно, както се появи. Но по-късно подобен метален блок се появи и в Румъния, а след това и в Калифорния. 

Дни по-късно екскурзоводът Силван Кристенсен заяви, че той и негови приятели имат пръст в премахването на монолита от Юта, за да защитят пустинята, която не е готова за нахлуването на туристи, искащи да видят необичайната структура със собствените си очи. 

Монолитът в Румъния също изчезна толкова изненадващо, колкото се беше появил, въпреки че местните власти водеха разследване по случая. Засега обаче никой не е поел отговорност за неговото преместване, за разлика от металния блок в Юта. 

Основателят на „Дъ Мост Феймъс Артист“ Мати Мо заявява пред американски медии, че неговата група няма общо с монолита в Румъния и затова не е поствал негови снимки. 

Мати Мо придоби популярност със своите провокативни арт акции през последните години. Той стои зад преправянето на емблематичния надпис „Холивуд“ (HOLLYWООD) в Лос Анджелис на „Холиуид” (HOLLYWЕЕD). На английски weed се използва в смисъл на „трева”, канабис.