Американският адмирал, отговарящ за "армадата", изпратена от Доналд Тръмп към Корейския полуостров като мярка за разубеждаване на Северна Корея, заяви днес, че поема пълна отговорност за объркването, което стана с посоката на движение на самолетоносача "Карл Винсън" и ударната му група, предаде Франс прес.

На 8 април Вашингтон нареди самолетоносачът и придружаващите го кораби - два ескадрени миноносеца и ракетен крайцер – "да отплават на север" от Сингапур към Корейския полуостров, на фона на засилено напрежение със Северна Корея и възможността Пхенян да извърши нов ядрен опит.

Шумно хвалената от Тръмп "много могъща армада" обаче потегли в обратната посока, на югоизток от Сингапур, за да проведе съвместни учения с австралийския флот, припомни АФП.

"Това объркване стана по моя грешка и ще понеса отговорност за него", заяви пред парламентарна комисия във Вашингтон началникът на Тихоокеанското командване адмирал Хари Харис.

"Не съумях да комуникирам по адекватен начин с пресата и медиите. Цялата вина пада върху мен", допълни той.

В крайна сметка самолетоносачът и придружаващите го кораби поеха към Корейския полуостров и по информация на Харис още пътуват.

Снимка: Reuters

Сега ударната група се намира във Филипинско море, малко на изток от Окинава, и от тази позиция Северна Корея е теоретично в обсега й, каза Харис пред Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на американския Конгрес. Той допълни, че очаква до няколко дни групата да достигне крайната си цел.

Това фиаско обаче вече подкопа впечатлението за мощ и решителност, което американският президент искаше да внуши, отбеляза АФП.