Потайна американска агенция безразборно залага капани с цианид за контрол на вредители и опасни животни, пише „Гардиън“. През годините са избити десетки домашни животни, а едно дете от Айдахо е отровено.

Оказва се, че Държавната служба за контрол на дивата природа на САЩ е обгърната в мистерия - никой не знае как тя работи, включително и местните власти.

Необичайните практики на службата за контрол на диви животни, сред които и използването на бомби с цианид, са широко разпространени в Щатите.

Случаят с Кениън Мансфийлд и кучето му Кейси

Един пролетен ден през 2017 г. 14-годишният Кениън и неговото куче Кейси се разхождат из гората на семейния си имот в Айдахо. Така те попадат на устройство, което прилича на голяма сребристра тръба в близост до семейната им къща. Това всъщност е бомба с цианид, която при движение близо до нея се активира и изпръсква във въздуха отрова.

Момчето и кучето са опръскани със смъртоносния химикал. Кениън успява бързо да измие лицето си с водата, която носи със себе си, но кучето поема по-голяма доза от отровата и изпада в конвулсии. Скоро домашният любимец на семейството издъхва в страшни мъки.

Снимка: Predator Defense

На място пристига медицински екип, който установява, че Кениън е с ужасно главоболие и сериозни болки в очите, тъй като цианидната бомба го е опръскала в лицето. Момчето е откарано в спешното отделение без други сериозни наранявания.

Снимка: Wikimedia Commons

Тук започва необичайната история кой и защо е поставил тази бомба с отрова на територията на частен имот.

 Никой не е чувал за тази агенция

Държавната агенция за контрол на дивата природа е част от американското Министерство на околната среда и има за цел да контролира популацията на опасни животни. Например, ако сте фермер и имате стадо крави, но на вашата земя се е появил койот, се обаждате на агенцията.

През годините службата е използвала редица съмнителни практики в контрола на дивите животни – убивали са койоти и вълци от хеликоптер, поставяли са отровни примамки и капани, но малко хора знаят, че често използват и бомби с цианид с име М-44.

Устройството представлява тръба с пружина, която се задейства от капан на земята. Когато диво животно се приближи към нея, М-44 изпръсква голям облак от цианид на прах. Бомбата се използва най-често за койоти и вълци, като през 2018 г. са убити 6500 диви животни по този начин, сочи проверка на „Гардиън“.

От години държавната служба действа в тайна. Макар да е под шапката на министерство, няма централизирана система на ръководство на отделните териториални звена.

Според Питър ДеФазио, конгресмен от Орегон, работата на Държавната служба за контрол на дивата природа е по-тайна и от тази на ведомствата, защитаващи вътрешната сигурност. „Бил съм в комитет на вътрешна сигурност, но тази служба е много по-потайна от всички останали разузнавателни звена на държавата“, коментира ДеФазио.

Агенцията е толкова потайна в работата си, че дори местните власти нямали никаква представа, че на територията на общината се поставят бомби с цианид.

„Нищо не знаех. Нямах представа, че тази агенция съществува дори“, казва местният шериф Лорин Нийлсен.

„Законът Кениън“

След ужасния инцидент през 2017 г. семейство Мансфийлд е завело дело срещу агенцията във федералния съд на Айдахо. Целта на делата и на тяхната социалната активност по темата е най-вече цианидните бомби да бъдат забранени в цялата страна.

До момента от държавната служба не коментират обвиненията подробно, като в началото на делото дори обвинили сина на семейство Мансфийлд, че сам е виновен за инцидента.

Въпреки продължаващото мълчание, службата е наясно със засилващото се недоволство срещу тях.

„Гардиън“ успяват да се сдобият с имейли от юни 2018 г.,  в които представител на фирмата Тод Крим изпраща информация за семейство Мансфийлд и тяхната офанзива с текст „Тези хора ме подлудяват“.

Общественото недоволство от използването на М-44 расте от години. Според списък, съставен от организация за опазване на околната среда, около 40 домашни животни са били убити от цианидни бомби от 2000 г. насам. Много хора са пострадали.

Мансфийлд искат да прокарат нови текстове с име „Законът Кениън“, които забраняват използването на опасните устройства на територията на Съединените щати, но за момента – без успех. Единствено успяват да издействат от държавната служба да наложи местен мораториум за използването на М-44 на територията на Орегон.

Кениън Мансфийлд все още получава силни главоболия и мигрени, както и изтръпване на ръцете – и двете симптоми на отравяне с цианид.