Американците смятат, че радикалната групировка „Ислямска държава” е най-голямата световна заплаха за следващото десетилетие, далеч пред конфликта в Източна Украйна между Киев и проруските сепаратисти, сочи допитване, цитирано от „Франс прес”.

Проучването на института „Галъп” показва, че 84% от анкетираните американци са на мнение, че ИД и международният тероризъм ще са заплахи от решаващо значение за САЩ през следващите десет години.

Втората най-голяма заплаха според американците е Иран и спорната му ядрена програма. 77 процента от запитаните смятат, че иранската ядрена програма е заплаха от решаващо значение за САЩ.

Трета по степен заплаха за американците е „военната мощ” на Северна Корея, която има военна ядрена програма и редовно отправя заплахи към САЩ.

Конфликтът в Украйна е едва на четвърто място за американците. Само 44% от анкетираните смятат, че той е решаваща заплаха за САЩ. „Конфликтът в Украйна не тревожи чак толкова американците, защото те го възприемат повече като заплаха за Европа, отколкото за САЩ”, отбелязва „Галъп”.

Освен това 54% от американците са против доставки на оръжия за украинските сили, а 40% ги подкрепят.

Допитването е извършено преди подписването на Минските споразумения в четвъртък за слагане край на украинския конфликт. За сравнение, в допитване на „Галъп” миналата година, половината анкетирани американци смятаха, че САЩ и Русия са се запътили към нова Студена война, отбелязва АФП.

На пето място за американците е китайската икономическа мощ, която е решаваща заплаха според 40 процента от запитаните. Изследването на „Галъп” е извършено между 8 и 11 февруари по телефона сред 837 пълнолетни американци.