Сенатът прие законопроект, който трябва да направи лятното часово време постоянно в САЩ от 2023 г., съобщават от NPR.

Така нареченият Закон за защита на слънцето от 2021 г. беше одобрен с единодушно съгласие, но все пак ще изисква одобрението и на Камарата на представителите и подписа на президента Байдън, за да се превърне в закон.

„Вече не е нужно да продължаваме да правим тази глупост. И защо да не заложим това в нашите закони и да го запазим толкова дълго и след мен“, казва републиканския сенатор Марко Рубио.

Лятното часово време започва като опит да не се пропускат часовете със слънчева светлина в дните през летните месеци и да се намали консумацията на енергия през зимните.

Първоначално добрите намерения имат и своята опасна страна. Здравните експерти казват, че превключването на часовниците ни два пъти годишно е довело до нарастване на липсата на сън и други здравословни проблеми. Американската академия по медицина на съня поддържа запазването на един национален целогодишен часовник.

Едно от обясненията за тези ефекти е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, а неговото производство се насърчава от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, и нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Лятното часово време понастоящем съставлява приблизително осем месеца в годината, като времето през останалата част се нарича „стандартно време“.

През последните четири години най-малко 18 щата приеха закони за постоянно преминаване към лятно часово време, според Националната конференция на щатските законодателни органи, въпреки че първо федералният закон трябва да бъде променен, за да го позволи.

Проучване на Economist установи, че 63% от възрастните в САЩ искат да премахнат смяната на часовниците. Установено е също, че повече хора подкрепят въвеждането на лятно часово време за постоянно, и не желаят да се придържат към стандартното.

Ще въведем ли постоянно лятно часово време в Европа?

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Някои държави не чакат решение на Европейската комисия и вече са фиксирали стрелките на часовниците си.

Исландия, например, за последно мести стрелките на часовника през 1968 г. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011 г., а Русия - от 2014-а.

У нас тази пролет ще преместим стрелките с час напред в 3 часа сутринта на 27 март.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!