Вторият по значимост командир в редиците на „Ислямска държава” Омар ал-Шишани е бил обучаван от американски командоси. Това съобщи американското издание „Бизнес инсайдър”.

Според изданието военните успехи на ал-Шишани се дължат не само на дългогодишния му опит. През деветдесетте години той участва в руско-чеченските войни, а след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на четири години - от 2006 до 2010 г., военната част, в която е бил причислен ал-Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части.

„Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той беше ученика за пример“, коментира американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с ал-Шишани в грузинската армия.

„Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото ни беше необходим в Грузия“, казва официален грузински представител от министерство на отбраната. Той пояснява, че става въпрос за руско-грузинската война от 2008 г. По-късно ал-Шишани изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция се отправя към Сирия.

29-годишният ал-Шишани е от чеченско-грузински произход. Истинското му име е Таркан Батирашвили. Той е един от най-разпознаваемите членове на „Ислямска държава”. Той е най-известният военен командир на екстремистката групировка и се нарежда под номер две в йерархията на организацията, веднага след „халифа” Абу Бакр ал Багдади. Ал-Шишани ръководи успешни военни операции за екстремистите в цяла Сирия, също както и част от акциите в западната част на Ирак.