Все още няма ясен победител на президентските избори в Съединените щати. Прогнозните данни в сайта „Риъл Клиър Политикис“ в момента показват 50,4% подкрепа за Джо Байдън срещу 48% за Доналд Тръмп. 

Байдън вече има 264 срещу 214 гласа за Тръмп в Избирателната комисия. Необходими за победа са 270 гласа. Все още се очакват резултатите от ключовите щати Джорджия (16), Пенсилвания (20) и Северна Каролина (15).

Кандидатът на демократите спечели вота в Мичиган (16 гласа) и Уисконсин (10 гласа), преди 4 г. там победител беше Тръмп. По предварителни данни Байдън има преднина в Аризона (11) и Невада (6), ако я запази - може да стане държавен глава на САЩ. 

„Сега, след дълга нощ на броене, е ясно, че печелим в достатъчно щати, за да съберем 270 гласа, необходими, за да спечелим президентския пост. Не съм тук, за да заявя, че сме спечелили, а да съобщя, че когато броенето свърши, смятаме, че ще бъдем победители“, каза Байдън.

Снимка: Ройтерс

Кандидатът на републиканците продължава да води в Пенсилвания (20), Джорджия (16) и Северна Каролина (15), но разликата е изключително малка. Той вече спечели Тексас (38), Охайо (18) и изключително важния в изборната надпревара - Флорида (29).

Снимка: EPA

Доналд Тръмп предупреди за изборни измами, но не предостави доказателства. От щаба му поискаха от съда да спре преброяването на гласовете в Уисконсин, Мичиган, Джорджия и Пенсилвания.

„Подготвяхме се за голямо празненство. Печелихме всичко и изведнъж всичко беше отменено. Честно казано, ние спечелихме. Целта ни сега е да осигурим почтеност заради доброто на страната. Искаме законът да се прилага правилно. Ще отидем във Върховния съд“, заяви борещият се за втори мандат Тръмп. 

Напрежение в обществото има преди крайният победител да е ясен. Сблъсъци между симпатизанти на двамата кандидати имаше в Ню Йорк и Мичиган. Около Белия дом все още е спокойно. 

Активността на изборите е близо 67% и е най-високата от 120 години насам. Окончателните данни, обаче, може да станат ясни едва след няколко дни. Спорове и драматизъм при преброяването не липсваха и при избора на Джордж Буш през 2000 г., и при избора на Доналд Тръмп преди 4 години. Тогава опонентът му Хилари Клинтън получи 3 млн. гласа повече в национален мащаб, но поради особеностите на американската избирателна система – победителят да взема всичко от всеки отделен щат, в Овалния кабинет влезе Тръмп.

По време на вота в САЩ беше регистриран и още един рекорд – Джо Байдън получи най-голям брой гласове на президентски изори в цялата история на страната – близо 70 млн. до снощи. При близки резултати в избирателните окръзи ще се пристъпи и към ръчно преброяване.