Високопоставена съветничка на американския президент Доналд Тръмп защити забраната му хора от седем мюсюлмански страни да влизат в Щатите с несъществуващо „клане”.

Келиан Конуей защити указа на Тръмп за имиграцията, като заяви, че Барак Обама е предприел подобни действия през 2011 г. след „клането в щата Кентъки”.

„Тогава беше наложена шестмесечна забрана върху програмата за иракски бежанци, след като двама иракчани дойдоха тук в тази страна, радикализираха се и бяха главните организатори на клането в Боулинг Грийн. Повечето хора не знаят за това, защото то не беше отразено”, заяви Конуей.

Съветничката е визирала случай от 2011 г., когато двама иракчани бяха арестувани и обвинени в заговор за изпращане на оръжия и пари за бойци на Ал Каида в Ирак. Тогава те били погрешно приети в САЩ като иракски бежанци и преселени в град Боулинг Грийн.

„Клане” там никога не е имало.

Двамата мъже в момента се намират в затвор в САЩ и никога не са били обвинявани в заговор за нападения в САЩ.

Конуей стана известна още в първите дни на мандата на Доналд Тръмп, когато използва фразата „алтернативни факти” за подвеждащите и неверни твърдения, които администрацията на новия президент разпространява.