Огнище на коронавируса в подножието на Еверест е довело до заразяването на най-малко 100 катерачи и помощен персонал, каза експерт по планинско катерене, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Това са първите обобщаващи данни на фона на официалното отричане от страна на Непал, че инфекцията се е разпространила до най-високия връх в света, отбелязва агенцията.

Австриецът Лукас Фюртенбах , който миналата седмица стана първият известен катерач, който отмени експедицията си на Еверест заради страхове от коронавируса, каза, че един от неговите водачи и шест непалски шерпи са дали положителни проби за вируса.

"Имаме най-малко 100 души с положителни проби за COVID-19 в базовия лагер, а истинските числа на заразените може да са някъде между 150 и 200 души", каза катерачът пред АП в непалската столица Катманду.

Непалските власти отричат да има каквито и да е случаи на коронавирус сред катерачите и помощния персонал в базовите лагери в подножието на Хималаите. Миналата година изкачванията бяха преустановени заради пандемията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!