Изтърпяващият присъда в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални спечели наградата на Европарламента "Сахаров" за свобода на мисълта, съобщи Ройтерс.

Миналата година наградата беше присъдена на опозицията в Беларус.

Номинациите за наградата тази година бяха обявени на 27 септември 2021 г. Сред номинираните освен руския опозиционер Алексей Навални, бяха и група от 11 афганистанки - защитнички на правата на жените, преподавателки или журналистки. Третият финалист беше Жанин Анес, която след като временно беше президент на Боливия, бе арестувана, заради обвинения за организиране на държавен преврат.

Наградата трябва да бъде връчена на 15 декември на официално пленарно заседание на Европарламента в Страсбург. Не е ясно как Навални, който преди дни беше прехвърлен в категорията "екстремисти и терористи" в затворническа колония, ще получи отличието.

"Алексей Навални показа голям кураж в опита си да възстанови свободата на избор за руския народ. В продължение на много години той се бори за човешки права и фундаментални свободи в своята страна. Това му коства свободата и застраши живота му. От името на европарламента призовавам за незабавното му и безусловно освобождаване", заяви Хейди Хаутала - заместник-председател на ЕП. 

Наградата за свобода на мисълта "Сахаров" се присъжда ежегодно от 1988 г. от Европейския парламент на хора или организации, които защитават правата на човека и основните свободи. Наградата носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и нейната парична стойност е 50 000 евро.