Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изчезнал от затвора, предава Ройтерс. Според последователите му той е бил изведен от наказателната колония във Владимирска област, източно от Москва. В момента местонахождението на Навални не е известно.

Сътрудниците на Навални очакваха вероятното му прехвърляне в затвор с по-строг режим, след като през август той бе осъден на още 19 години затвор. Адвокатите му нямат връзка с него от вторник насам.

Изчезването на Навални съвпада с навечерието на началото на предизборната кампания за президент на Руската федерация. 71-годишният Владимир Путин потвърди, че ще се кандидатира за още един шестгодишен мандат.

„За Путин не е тайна кой е основният му опонент на тези „избори“. И той иска да се увери, че гласът на Навални не се чува“, каза един от последователите на Навални Леонид Волков.

Според съдебните власти изчезването на Навални се дължи на технически проблеми. Много вероятно е той да е преместен в друга колония, като в хода на този процес дълго време няма никаква информация за затворника.