Руският опозиционер Алексей Навални, който на 22 август беше приет в болница в Берлин, където бе лекуван след отравяне с "Новичок", бе изписан и е възможно напълно да се възстанови, съобщи болницата "Шарите". 

"Здравословното състояние на пациента се подобри до такава степен, че лечението можеше да бъде прекратено. Лекарите смятат, че е възможно пълно възстановяване", се казва в изявление на болницата, в което се уточнява, че все още не може да се прецени какви ще са последиците за здравето на Навални в дългосрочен план.

Говорителят на Кремъл приветства новината и заяви, че като всеки руски гражданин Навални е добре дошъл в Русия, когато реши.

Според френския вестник „Монд“, в разговор с президента Макрон, Путин е предположил, че Навални се е отровил сам. Той реагира иронично с "признанието", че сам си е сварил Новичок в кухнята.

"Путин обаче ме надхитри. Не му минават такива. В крайна сметка като глупак съм лежал 18 дни в кома, без да постигна своето. Провокацията се провали!"

Германска, шведска и френска лаборатории твърдят, че Навални е отровен с Новичок. Русия все още не е получила доказателства за това.

Опозиционният лидер беше приет в кома в болница в Германия, след като миналия месец се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия. Според Берлин, тестове в Германия, Франция и Швеция са показали, че е отровен с "Новичок" и Западът поиска обяснение от Русия. Москва все още иска да види доказателства за престъпление, като отказа да открие официално разследване на случая. Кремъл отхвърля всякаква намеса в отравянето на Навални.

Вижте по темата и от Ladyzone.bg: