Никакъв конфликт няма да има след решението на американския президент Доналд Тръмп за Ерусалим. Това прогнозира председателят на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания в София Алекс Алексиев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Няма нова интифада, няма реки от кръв, както ни беше казано, защото това решение на Тръмп отдавана трябваше да се направи – американският Конгрес гласува закон за това още 1995 г. и досега всички президенти трябваше да намерят някакви доводи защо не го прилагат. Така че абсолютно правилно е решението и няма да има никакви проблеми, насилие, защото междувременно геополитиката се измени драстично в полза на Израел и на реформиращата се Саудитска Арабия, която финансираше всички интифади досега“, каза Алексиев.

Снимка: bTV

Според него политиката на Европейския съюз е абсолютно неправилна, защото не иска да признае, че новите условия в Близкия Изток са съвсем други. В момента Саудитска Арабия смята Израел за потенциален съюзник, поради това, че Иран имаше огромни успехи в своето влияние в Ирак, Сирия, Ливан. Израелците пък дават на Рияд и не само разузнаване, което те иначе не биха могли да намерят от гледна точка на развитието на „Хизбула“ и пр. Така че нещата са съвсем други в Близкия Изток и да се откаже да се види тази реалност е според мен глупаво, а това е политиката на ЕС, коментира Алексиев.

Той посочи, че Германия дава 162 млн. евро за палестинския народ, но ги дава на президента Махмуд Абас, а той пък ги дава на терористите. Най-лесният начин за един беден палестинец да осигури фамилията си е да стане терорист, това е факт. „С други думи цялата европейска политика е базирана на лицемерие и това не може да продължи во веки веков“, смята гостът.

Снимка: bTV

„Ислямска държава“ е победена, каза Алексиев. Проблемът с нея е съвсем друг – че в света има хиляди джихадисти с опит като терористи в Близкия Изток, които се връщат там, откъдето са дошли – Западна Европа, бившия СССР, Западните Балкани. „Това е от което трябва да се страхуваме, а не че Тръмп е признал свършеният факт, че Ерусалим е столицата на Израел“.

Много по-важно за нас като българи е, че шефът на националната сигурност на Тръмп в прав текст каза, че Турция е станала спонсор на тероризма, посочи гостът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган „в момент едва ли не се опитва да заеме бившето място на Саудитска Арабия като главния спонсор на тероризма в света“, каза Алексиев, като добави, че това е пагубно за него и за самата Турция.

Вижте целия разговор във видеото: