На днешния 6 април италианският град Акуила отбелязва четвъртата годишнина от силното земетресение, отнело живота на 309 души. В главния храм на града се състоя възпоменателно богослужение, а през нощта бе организирано факелно шествие в памет на жертвите, предаде БТА.

В 03:32 часа местно време, когато на този ден през 2009 г. градът бе разтърсен от подземния тласък с магнитуд 5,8 (по някои данни 6,2), в Акуила отекнаха 309 камбанени удара и бяха изчетени имената на всички загинали.

Административният център, който все още тъне в развалини, бе посетен от председателя на италианския сенат Пиетро Грасо. Той увери местните хора, че държавата ги подкрепя, като заяви, че възстановяването на Акуила е въпрос от национален мащаб и приоритет на властите.

Пристигна също министърът на териториалното единство Фабрицио Барка, който съобщи, че за възстановяване на централната градска част са отпуснати 2,2 млрд. евро. Приоритетните задачи включват връщане на гражданите в жилищата им и съживяване на икономическата дейност в града, по думите на Барка.

Мощният трус разруши повече от половината местни сгради - и средновековни къщи, и модерни постройки, издигнати обаче според следствието в нарушение на антисеизмичните разпоредби от италианското законодателство. Под руините на рухнало студентско общежитие например намериха смъртта си неколцина младежи, а неотдавна проектантите бяха съдени и получиха до шест години затвор.

Акуила спада към териториите с повишен сеизмичен риск. Въпреки това стана ясно, че строителните норми са били разработени с оглед по-слаби земетресения от станалото преди 4 години. Покрайнините на града бързо бяха възстановени и още през управлението на Силвио Берлускони като премиер бяха построени нови предградия за хората, останали без подслон, но средновековният център на града все още е в руини. Според министър Барка за реставрация на архитектурните забележителности ще са потребни още близо 10 години.

След лидерска среща на Г-8, състояла се в Акуила в знак на солидарност с населението, ред държави поеха финансови ангажименти да подпомогнат възстановяването на историческите.

обекти в града. Русия например отпусна 9 млн. евро за реставрация на двореца Ардингели от XVII век, чудесен паметник на бароковата епоха, и на храма „Св. Григорий Велики" от XII век.