Американският актьор Кенет Мичъл, който е известен с ролите си в сериала „Стар Трек“ и филма „Капитан Марвел“, почина на 49-годишна възраст, пише Си Ен Ен.

От 2018 г. той се бори с тежка болест - амиотрофична латерална склероза (АЛС), която засяга двигателните неврони. Починал е в събота след усложнения.

През последните години Мичъл и семейството му периодично споделяха информация за здравословното му състояние. През август актьорът отбеляза петата годишнина от поставянето на диагнозата си в публикация в Инстаграм. 

„Брат ми с чувство за хумор спомена, че в магазина наистина нямат картичка с щастлива годишнина от АЛС. Аз обаче искам да отпразнувам днешния ден, дар на живота. Толкова съм благодарен, че имам този ден пред себе си. Изминаха дълги пет години. Толкова много изгубено, толкова много спечелено. Невероятно трудни времена, примесени с още толкова много благословии“, пише тогава Мичъл.

От екипа на "Стар Трек" написаха в социалните мрежи: "Кенет Мичъл беше скъп член на семейството на Стар Трек и влиянието му върху този свят ще продължи вечно. Съкрушени сме от новината за смъртта му и мислите ни са със семейството и приятелите му. Почивай в мир."

Актьорът има повече от 50 филмови и телевизионни роли. Участва и в десетки телевизионни сериали, сред които "Джерико", "Клубът на съпругите на астронавтите" и "Разменени при раждането". Извън актьорските си роли Мичъл е запомнен от близките си като мечтател и изпълнен с надежда.

В изявлението на семейството му те изразяват възхищението си от силата, която актьорът проявява, докато живее с болестта.

„Кен откри висше призвание да бъде по-пълноценен за децата си. В продължение на пет години и половина той беше изправен пред поредица от ужасни предизвикателства от АЛС. И по най-истинския начин той успяваше да се издигне над всяко от тях и да живее пълноценен и радостен живот във всеки един момент“, пишат в изявлението близките му.