Актрисата Кари Фишър, изиграла принцеса Лея в оригиналната трилогия на „Междузведни войни” е починала на 60-годишна възраст, съобщи списание „Пийпъл”, цитирайки публицистът на семейството.

„С огромна тъга съобщаваме, че Кари Фишър почина тази сутрин в 8:55 часа”, пише в официалното съобщение. 

Кари беше обичана от света и дълбоко ще ни липсва. Семейството й благодари за вашите молитви и пожелания”, пише още в официалното съобщение.

Снимка: EPA

Преди дни американската актриса претърпя сърдечна криза по време на полет от Лондон за Лос Анджелис. Тя беше хоспитализирана в критично състояние, но по-късно беше съобщено, че е стабилна.

Фишър е потомка на „кралска династия” в Холивуд – родителите й са актрисата Деби Рейнолдс и покойният певец Еди Фишър. Ролята й на принцеса Лея от 1977 г. я изстрелва към славата. Тя се завръща в сагата и в продължението „Силата се събужда”.

Тя няма приятели, няма семейство. Планетата й току що е била унищожена. В първия филм „Нова надежда” тя беше просто войник на първа линия. Единственият начин да направят героя силен беше да бъде ядосан. В „Завръщането на джедаите” тя е по-женствена, подкрепяща и любяща”. По този начин Фишър обобщава ролята си на принцеса Лея в интервю за списание „Ролинг стоун” от 1983 г.

Джордж Лукас винаги ми напомняше да се изправя и да се държа като принцеса. А аз се държах като еврейска принцеса – ходех прегърбена и дъвчех дъвка”, спомня си Фишър тогава.

Фишър работи като писателка и сценаристка, като е известна с откровените си разкази за борбата с психичното биполярно разстройство и пристрастеността към медикаменти, кокаин и алкохол.

Биографичната й книга „Пощенски картички от ръба” беше филмирана през 1987 г. с участието на Шърли Маклейн и Мерил Стрийп.

Фенове на "Междузвездни войни" по цял свят са съкрушени от загубата на Кари Фишър. „Смъртта е естествена част от живота. Радвайте се за тези, които се трансформират в Силата. Не ги оплаквайте. Не скърбете за тях.” Тази фраза, използвана от друг герой в „Междузвездни войни” – Йода, се превърна в една от най-споделяните в социалните мрежи след смъртта на Фишър.