Бляскавата церемония по връчването на наградите „Оскар” приключи и донесе триумф на филма „Формата на водата” и режисьора му Гийермо дел Торо.

Оскарите винаги са съпроводени и от политически коментари и намеци, но тази година, за разлика от предни, те бяха значително по-малко.

Водещият за втора поредна година Джими Кимъл този път беше по-сдържан от обикновено в политическите си шеги.

Още в началото на вечерта Кимъл направи коментар по повод скандалите с Харви Уайнстийн, движението #MeToo и статуетката Оскар.

Снимка: Getty Images

„Оскар тази година става на 89 години. Оскар е много уважаван човек в Холивуд, погледнете го само – държи си ръцете така, че да се виждат. Няма пенис”, каза Кимъл.

Първата шега за американския президент Доналд Тръмп дойде в началото на церемонията.

„Самият Доналд Тръмп нарече филма „Бягай” най-добрите три четвърти от филм за тази година”, каза Кимъл. Хорърът разглежда темата за расизма и беше номиниран в четири категории, като спечели за „Най-добър оригинален сценарий”.

Кимъл си направи шега и по адрес на вицепрезидента Майк Пенс.

„Не правим филми като „Назови ме с твоето име” за пари. Правим ги, за да вбесим Майк Пенс”, коментира водещият.

„Назови ме с твоето име” разказва историята на любовта между двама мъже, а вицепрезидентът на САЩ неведнъж се е изказвал остро за хората с различна сексуална ориентация.

Много от официалните гости носиха вече познатите черни значки на движението „Времето свърши” (Time’s Up), което беше създадено след обвиненията срещу Харви Уайстийн в сексуален тормоз. То предоставя правна помощ на жертви на тормоз.

Освен тях, обаче, част от звездите бяха заболи на реверите си и оранжеви значки с американското знаме. Те са от движението „Всеки град за оръжейна безопасност” и отдават почит на убитите 17 деца от училището в Паркленд.

На церемонията като официални гости присъстваха и редица активисти на #MeToo, Time’s Up, Black Lives Matter и други организации.

Компанията „Туитър” също се включи към всички поддръжници на жените по време на Оскарите. По време на церемонията беше пуснат техен рекламен клип, в който се говори за правата на жените и имигрантската политика на Щатите.

Във видеото глас казва „Ако тази поема е единственото, което ще остане след мен, кажете на всички, че това се случи. Кажете, че си построих трон. Кажете, че открихме живот на друга планета и беше жена, и тя построи мост, а не граница. Чух, че така се прави история. Така се гради нов свят”.

Безспорно най-голямата политическа шега, ако можем така да я наречем, беше с руския президент Владимир Путин във връзка с допинг скандала, заради който на Русия беше забранено да участва в Зимните Олимпийски игри.

Продукцията на „Нетфликс” „Икарус” беше наградена в категория „Най-добър документален филм”. Лентата е базирана на интервюта с д-р Григори Родченков – човекът, изобличил руските спортисти в използването на допинг.

„Посвещаваме тази награда на д-р Григори Родченков, нашият безстрашен изобличител, който сега живее в голяма опасност. Надяваме се „Икарус” да подейства като събуждане за Русия, но и за това колко е важно да казваме истината”, заяви от сцената създателят на филма Брайън Фогъл.

Кимъл не пропусна също да коментира награждаването с думите „Е, вече знаем, че Путин не е подправил поне тази надпревара”.