Лондонският исторически музей поиска част от огромната маса боклук, която запуши градската канализация преди дни. Айсбергът мръсотия стана известен в британската столица като “fatberg” (б. а. „айсберг от мазнина”).

Първи го забеляза служител на фирмата, която отговаря за канализацията в града. Мазната структура направи дебюта си във видео, заснето от него. Там се вижда явно огромна маса от 130 тона мръсотия, която задръства канала близо Уайтчапъл, Източен Лондон.

Айсбергът се състои от салфетки, пелени, презервативи и всякакви други мръсотии. Купчината, описвана като „екстремна скална маса, тежаща колкото 11 двуетажни автобуса” е създавала проблеми в района цял месец.

Лондонският музей проследява историята на града от преисторически времена до днес. Според куратора на музея Алекс Уърнър, новият експонат в колекцията ще бъде отражение на един съвременен проблем. Новият сезон е насочен именно към предизвикателствата на световните градове.

Уърнър коментира, че новият експонат в колекцията ще обърне внимание на лондончани какви са последствията от отпадъците, които изхвърлят в тоалетните и каналите си.

От музея съобщиха, че парчето от 250-метровия „айсберг” ще е поставено в запечатан съд за съхранение. Все още не е известно колко голямо ще бъде то.

„Този обект подчертава, че имаме твърде стара инфраструктура. Канализацията ни датира от средата на XIX в. Експонатът е интересен именно от гледна точка на проблемите на нарастващото насление в Лондон, а и пример за това как използваме канализацията си по погрешен начин”, казва кураторът пред радио Би Би Си.

В момента скалата от боклук е в процес на разрушаване. Осем работници са ангажирани с унищожаването й с маркучи под високо напрежение. Парчетата ще бъдат сложени в танкери и отнесени в пунктове за рециклиране в Стратфорд.

„Това е истинско чудовище и изисква много работна ръка и машини да го премахнем, защото наистина е твърдо”, коментира Мат Римър, отговорник по градските отпадъци.

Той напомни, че подобни проблеми могат да бъдат избегнати, ако гражданите престанат да изхвърлят отпадъци в каналите си.