Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) на ООН създаде експериментална онлайн система за оценка и обмен на информация за опасност за полетите в зони на бойни действия, предаде БТА, позовавайки се на световни агенции.

Стефан Дюжарик, говорител на генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, припомни че препоръката за създаване на подобна база данни беше приета на конференцията на високо равнище за гражданската авиация в Монреал, състояла се под егидата на ИКАО.

Системата е достъпна за обществеността, но засега в нея няма данни.

"След запълването ѝ с данни тя ще предлага последната информация за потенциални заплахи за гражданската авиация, произтичащи от въоръжени конфликти", подчерта Дюжарик.

Добавянето на данни към базата обаче е позволено само на упълномощени официални лица, по процедури, разработени от Съвета на ИКАО.

Във всички случаи ще се вижда ясно коя страна е въвела данните, а споменатите в тях страни ще могат да ги разгледат и одобрят преди публикуването им.

Повод за разработването на онлайн системата стана катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии близо до Донецк през юли 2014 г.