Лидерът на талибанското движение в Афганистан молла Омар е мъртъв, съобщи Би Би Си като се позова на местните власти. Според източници от афганистанското разузнаване Омар е починал още преди 2-3 години. 

Говорител на афганистанските талибани опроверга по-късно съобщенията за смъртта на лидера им, съобщи ТАСС. По думите на Кари Юсеф Ахмади, цитиран от телевизия Скай нюз, молла Омар е "жив и продължава да ръководи движението" на талибаните.

До момента медиите няколко пъти са съобщавали за кончината на ислямисткия лидер, но досега тя не е потвърждавана официално. 

Молла Омар оглавява талибаните в Афганистан след изтеглянето на военните от бившия Съветски съюз. Сътрудничеството му с лидера на Ал-Кайда Осама Бен Ладен предизвиква американското нахлуване в Афганистан през 2001 година.

Той не се е появявал публично от 2001 година насам, когато Съединените щати и техните съюзници свалиха талибаните от власт. Парадоксално е, че само преди седмица, талибаните разпространиха поздравление по повод Рамазан Байрям от името на едноокия лидер.