В Афганистан днес се провеждат избори за президент.

Около 9,6 млн. афганистанци имат право на глас. 5373 избирателни санкции ще бъдат отворени при засилени мерки за сигурност. За сигурността в изборния ден ще се грижат над 72 000 членове на афганистанските сили за сигурност.

Снимка: Reuters

Изборите струват на афганистанските власти 150 милиона долара, от които правителството е осигурило 90 милиона, а останалите са от международни донори, отбелязва ДПА.

Надпреварата за президентския пост ще е между 14 кандидати, след като четирима се отказаха от участие. Сред тях са настоящият президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, посочва Ройтерс.

Анализатори очакват Гани да спечели втори петгодишен мандат. Той е учил в чужбина, представител е на пущунското мнозинство и е прекарал по-голямата част от живота си зад граница, където е работил и в Световната банка. След свалянето на режима на талибаните Гани се връща в родината си и е назначен министър на финансите от тогавашния президент Хамид Карзай.

Кандидатира се за държавен глава през 2009 г., но без успех. Пет години по-късно обаче е избран на поста. Гани поема управлението на страната, след като по-голямата част от чуждестранните сили напуснаха Афганистан, и без тяхната подкрепа неговото правителство трудно се справя с борбата с талибаните.

Основният му съперник Абдула Абдула, който по образование е лекар, първо е бил от антикомунистическата съпротива. След това той се присъединява към Ахмад Шах Масуд, който оглавява подкрепяна от САЩ муджахидинска група, сражаваща се срещу съветските войски през 80-те години на миналия век.