Афганистанските национални сили поеха днес цялата отговорност за сигурността в страната, след като коалиционните сили под егидата на НАТО приключиха 13-годишната си активна бойна мисия и започнаха нова фаза, в рамките на която ще осигуряват обучение, съвети и помощ, предаде ДПА.

"Поздравявам афганистанците за този исторически ден", каза президентът на азиатската страна Ашраф Гани на церемония. "Няма да позволим нашата земя да бъде използвана срещу съседите ни, но очакваме същото и от нашите съседи", посочи той.

САЩ и други западни страни окачествиха целта на военната мисия в Афганистан като недопускане страната да се превърне в убежище за терористи, които да извършват нападения зад граница. Много от последните нападения на талибаните срещу афганистанките и международните сили бяха извършени откъм Пакистан.

Афганистанските военни поеха водещата роля в операциите по сигурността, след като НАТО им предаде тези отговорности преди две години. Насилието в Афганистан през 2014 г. се увеличи преди изтеглянето на войските на алианса, отбелязва ДПА.

Според провинциални длъжностни лица вчера най-малко 20 цивилни са загинали, а голям брой са били ранени при минометен обстрел на афганистнаската армия по сватбено тържество в провинция Хелманд, съобщава Ройтерс.

По думите на заместник-командира на 215-и корпус на афганистанските сили генерал Махмуд, артилерийските снаряди били изстреляни от три посоки срещу село в окръг Сангин. Знае се, че обстрелът е дело на афганистански войници, но не е ясно дали това е станало нарочно, казал генералът пред Ройтерс.

Образувано е разследване, а виновните ще бъдат наказани. ДПА припомня, че от днес започва мисията на НАТО "Решителна подкрепа", в рамките на която около 13 000 чуждестранни сили ще изпълняват ролята на инструктори и съветници на афганистанските сили.