Рутинно двуседмично посещение на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до единствената българска ядрена централа – АЕЦ „Козлодуй” е констатирала редица пропуски в осигуряването на безопасността и липса на планове на действие при кризи и инциденти. Това съобщава АФП, като цитира официална информация на МААЕ.

По време инспекцията в Козлодуй са открити, че липсват „управленски насоки и планове за действие в случай на сериозни инциденти, които биха настъпили в случай на отворен реактор или в резервоарите за складиране на гориво”.

„Анализите на причините и следствията не се извършват всеки път с необходимата изчерпателност, за да се предотврати възникването на събития, свързани с човешки действия”, се казва в заключенията на агенцията на ООН.

Международният екип от експерти на МААЕ, покани от българските власти, са препоръчали въвеждането на оценки за неутронните дози, на които са подложени служители на атомната централа.

Инспекцията също така е забелязала „положителни практики, използвани в АЕЦ, които ще бъдат споделени от МААЕ с ядрената индустрия по света”.

Задълбочената проверка на 2 000 мегаватовата централа е покрила сфери като управление, тренировка, поддръжка, техническа помощ, радиационна защита, планиране и подготовка при извънредни ситуации.

Базираната във Виена МААЕ започна рутинните проверки на атомните централи по света, след инцидента в японската „Фукушима” през март 2011 г.

Преди присъединяването си към ЕС през 2007 г., България беше принудена да закрие четири от шестте си реактора от АЕЦ „Козлодуй”, припомня АФП.