Адвокатите на основния заподозрян за терористичните атаки в Париж от миналата година, Салах Абдеслам, се отказват от защитата му. Причината за това е, че той е решил да се възползва от правото си да запази мълчание.

Още миналата седмица адвокатите Франк Бъртън и Свен Мери са съобщили на Абдеслам, за който се смята, че е имал ключова роля в планирането и организирането на парижките атаки, че повече няма да го представляват.

„Още в началото казахме, че ако клиентът ни запази мълчание, ще се откажем от защитата му”, коментира Бъртън пред френски медии.

След като през март властите арестуваха Салах Абдеслам в Брюксел, той беше прехвърлен във Франция. Сега той е в затвор близо до Париж и е поставен в изолация, като килията му е под 24-часово видеонаблюдение.

Адвокатите на Абдеслам твърдят, че той е обезпокоен от това и смятат, че именно тези условия са причината за неговото мълчание.

Според френски медии задържаният все още не е заявил желание да бъде представляван от други адвокати. Към момента това не е и необходимо, тъй като разследването продължава. По време на процеса обаче ще трябва да има юридическо лице, което да го представлява.

„Истинските потърпевши от всичко това са жертвите на атаките в Париж, защото те имат право да научат истината и да се опитат да разберат неразбираемото”, коментира Свен Мери.

130 души загинаха при координираните терористични атаки в барове, ресторанти, концертната зала Батаклан и на стадион „Стад дьо Франс” в Париж миналия ноември. Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за атентата.

Снимка: bTV