Личният адвокат на Доналд Тръмп – Джон Дауд, пое отговорност за коментар на американския президент в „Туитър“ за уволняването на съветника по националната сигурност Майкъл Флин, предаде Ройтерс.

В туита в профила на Тръмп от вчера, който предизвика сензация, пишеше: „Трябваше да уволня генерал Флин, защото той излъга вицепрезидента (Майк Пенс) и ФБР“ (за контактите си с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк).

Това остави впечатлението, че президентът на САЩ е знаел за тези лъжи по времето, когато е поискал от Джеймс Коми, както твърди уволненият впоследствие от него директор на ФБР, да прекрати разследването срещу Флин, отбелязва АФП.

Самият Тръмп отрича да е искал от Коми да спре разследването.

Туитът бе „моя грешка“, каза Дауд в интервю за новинарския сайт Аксиъс (Axios) и отбеляза, че той е съчинил текста на коментара, който повдигна нови въпроси дали е имало опити за възпрепятстване на „руското“ разследване. „Извън бизнеса с туитването съм. Не исках да произведа водеща новина“, заяви Дауд.

Снимка: Reuters

Флин е централна фигура в разследването за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ миналата година.

Белият дом вече е подчертавал, че туитовете на Тръмп имат стойността на официални комюникета, напомня АФП.

Днешното изявление на личния адвокат на Тръмп обаче не успя да убеди демократката Даян Файнстийн, член на влиятелната комисия на Сената за разузнаването, която е в центъра на „руското“ разследване. „Мисля, че това, което е напът да излезе наяве, е случай на възпрепятстване на правосъдието“, каза тя, цитирана от АФП.

Снимка: Reuters

Същевременно днес Тръмп атакува ФБР в поредица туитове. Той написа, че репутацията на Бюрото е станала „на пух и прах – най-лошата в историята!“ и увери: „Ние ще я направи отново страхотна“, предаде АП.

Така президентът отвърна на съобщения, че ветеран от ФБР (агент на контраразузнаването) е бил отстранен от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ руска намеса в американските избори, заради критични към Тръмп есемеси.