Какво ли щеше да напише във „Фейсбук” страницата си един ветеран от войната 1914-18, ако социалната мрежа съществуваше тогава? На този въпрос от днес се опитва да отговори Музеят на Великата война, във френския департамент Сен-е-Марн, които са лансирали дневника на Леон Вивиен, хипотетичен персонаж, изпратен на фронта, разказва електронното издание на вестник „Фигаро”.

За първи път един музей, използвайки лексиката и методите, свързани с времето на „Фейсбук”, ще може да пресъздаде в реално време преживяванията на един „космат” (бел. ред. – poilu – от фр. език, буквално „космат”, наименование, използвано единствено във Франция за мъжете, воювали по време на Първата световна война), цитира изданието думите на Мишел Руже, директор на музея.

В страницата на войника Леон Вивиен вече има над 220 „постинга”, които започват от убийството на австро-унгарския херцог Франц Фердинанд на 28 юни 1914 г. в Сараево, до 15 април 1915 г., за да пресъздадат живота и личността на хипотетичния парижки учител.

„Най-малкото, което мога да кажа е, че тези които очакваха бързо разрешаване на конфликта са сбъркали”, гласи едно от посланията в онлайн-дневника на войника, датирано от 19 октомври 1914 г.

„Постингите” са понякога придружени от архивни фотоси, предоставяни от колекцията на музея, която съдържа над 50 000 експоната, свързани с първата световна война.