Общо 97 бунтовнически фракции поеха ангажимент да спазват американско-руското споразумение за спиране на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила в полунощ, предадоха световните агенции.

Висшият преговорен комитет (ВПК), който обединява ключови опозиционни и бунтовнически групи, обяви в изявление, че потвърждава съгласието на Свободната сирийска армия и въоръжената опозиция да спазват спирането на огъня. В текста се съобщава, че фракциите са създали общ военен съвет.

Правителствената армия също обяви, че ще спази примирието.

То обаче не се отнася за „Ислямска държава“ и още няколко терористични групировки.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи споразумението за спиране на огъня в Сирия и поиска то да бъде спазвано, по-малко от час преди влизането в сила на примирието, предаде АФП. Съветът единодушно прие резолюцията, подготвена от Русия и САЩ, подкрепяща договореното примирие и „настоява прекратяването на военните действия да започне в полунощ (сирийско време)“.

Междувременно руският президент Владимир Путин също обяви, че Русия е получила информация, че всички страни, за които се очаква да участват в спирането на военните действия в Сирия, изразяват готовност да направят това, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

Путин заяви на среща на служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), че мирният процес в Сирия ще бъде труден, но според него той няма алтернатива.

Руският президент потвърди, че военната операция в Сирия срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки ще продължи и след примирието, съобщи ТАСС.

По негово мнение Русия навреме е започнала антитерористичната операция в Сирия. Путин каза, че ФСС е пресекла дейността на групировки, които са били готови да нанесат удари срещу страната му.

Той освен това отрече руската военна операция в Сирия не е причинила европейската бежанска криза, която е започнала много преди това.

На 7 март се очаква възобновяване на мирните преговори в Женева.

Американският президент Барак Обама призна, че никой не храни илюзии за бързо постигане на траен мир. В потвърждение на думите му сраженията и днес не стихват.