На пръв поглед Шинхуй е просто обикновеният сънлив квартал в град от „трето ниво“ в Китай, пише CNN.

И все пак всяка година, през есенните и зимните месеци, улиците му се изпълват с уникален аромат, който загатва за древната му история и светло бъдеще: сушене на мандаринови кори или ченпи.

За жителите това е миризмата на злато.

Всъщност думата за „мандарина“ на кантонски, местния диалект, се произнася по същия начин като думата за „злато“ — „гам“. И точно като благородния метал, някои от тези кори могат да струват огромни суми пари.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Шинхуй се намира в източната част на Жиангман, град в южната провинция Гуангдонг. Редици дървета, безлични фабрики и ферми ограждат нови магистрали. От време на време се извисява блестящ стъклен небостъргач, символ на икономическия възход на района.

„Разбира се, това е нищо в сравнение с небостъргачите в Хонконг, но все пак е впечатляващо – почти 200 метра височина. Погледнете и всички добре павирани скоростни пътища. Шинхуй се разви толкова много“, разказва местният жител Жоу Живей докато вози гостуващия си приятел, който е главен готвач. 

Успехът на града до голяма степен може да се дължи на неговите кори.

Въпреки че мандарините могат да се отглеждат в други региони, само събраните в Шинхуй - и по-специално само корите им - се ценят толкова високо, колкото златото.

Ползите за здравето от отлежалите мандаринови кори

Ползите за здравето от отлежалите мандаринови кори, китайска лечебна билка, са документирани от династията Южна Сун (1127-1279).

Съставът на водата и почвата в града го правят идеално място за отглеждане на мандарини. Смята се, че обелките оттук са по-богати и пълни с повече микроелементи от другите.

Мандариновите кори могат да бъдат наречени „ченпи“ (отлежали кори, които са научно известни като Citri Reticulatae Pericarpium ), ако са били сушени на слънце всяка есен и зима, последователно, в продължение на най-малко три години. (През останалата част от годината те се съхраняват внимателно.)

Говори се, че ченпи е бил използван в ястия, сервирани на императори и императрици, живеещи в Забранения град в Пекин. Днес съставката се намира до голяма степен в традиционните медицински рецепти и ежедневното готвене, особено в Южен Китай.

Различните видове и възрасти ченпи имат различни медицински приложения, но в традиционната китайска медицина обикновено се смята, че укрепват далака, подпомагат храносмилането и подобряват дихателната система.

Съвременните изследвания показват, че ченпи може да се похвали с антиоксиданти и флавоноиди (противораков компонент) и има потенциала да стабилизира кръвното налягане и да предотврати затлъстяването.

И като хубавото вино, колкото по-стар е ченпито, толкова по-ценно става.

През 2023 г. килограм сушени мандаринови кори, произведени през 1968 г., продаден на търг в Хонконг за 75 000 хонконгски долара (9 646 долара). През същата година Шинхуй стана първият и единствен район в Жиангмен, който спечели 100 милиарда юана (13,8 милиарда долара), което представлява около една четвърт от БВП на града. Индустрията на ченпи беше оценена на 23 милиарда RMB (3,2 милиарда долара) миналата година.

„Градът се разви толкова много благодарение на корите от мандарини“, казва Джоу, който сега произвежда и придобива около 163 тона ченпи годишно.

В Синхуей ченпи се използва в много ястия, като риба на пара, гарнирана с олио и прах от ченпи, и патица, задушена със санбаоза (китка ченпи и осолени маслини, завързана с тръстикова трева). Виното, напитките и бонбоните ченпи пък са навсякъде.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK