Тайланд си има първата жена премиер.. Инглук Шинаватра - сестра на отстранения от власт лидер Таксин Шинаватра, обеща да работи за национално помирение, след като официално застана на поста.

Крал Пумипон Адулядет обяви назначението й с кралска заповед, прочетена на церемония в централата на партията й "За тайландците".

Новият министър-председател съобщи по-рано, че съставът на правителството е на 80% готов и до два дни ще бъде завършен и предаден на краля за одобрение.

Инглук е изправена пред редица предизвикателства, като не на последно място трябва да се справи с ПР кампанията на своя брат, който бе премиер между 2001 и 2006 година.

Таксин Шинаватра, който живее в Дубай, за да избегне присъда от две години затвор за злоупотреба с властта, изрази желание да получи амнистия, за да се върне в Тайланд скоро. За това обаче ще има силна съпротива от многобройните му политически врагове, включително членове на елита на кралството.

Макар че живее в чужбина, Таксин все още е смятан за лидер на партията, която спечели парламентарните избори на 3 юли.

Инглук е най-малката сестра на бившия премиер, който живее в Дубай, за да избегне присъда от две години затвор за злоупотреба с властта...