Над 90 души са ранени в среднощни сблъсъци в Кайро между салафистки демонстранти и жители на квартал в Кайро. Това съобщи египетското здравно министерство, цитирано от АФП.

Десетки поддръжници на Хазем Абу Исмаил в събота през нощта участваха в марша към квартала. Те протестираха срещу решението на избирателната комисия да попречи на популярни крайни ислямисти да се явят на президентските избори следващия месец. Демонстрантите са били атакувани от местни жители, гневни на протестите.

Влиятелната крайно консервативна партия на салафитите обяви, че ще подкрепи умерен ислямистки кандидат за президент на страната.

Лидерът на салафитската партия "Ан Нур" Емад Абдул Гафур каза, че решението да бъде подкрепена кандидатурата на Абделмонейм Абу Футух цели да разсее опасенията сред египтяните, че "Мюсюлманските братя" - другата водеща ислямистка партия, придобива голямо влияние.

Бившият член на салафитското движение Абу Футух има умерени възгледи и е приеман добре в либералните среди в Египет. Решението на "Ан Нур" да подкрепи неговата президентска кандидатура е удар по "Мюсюлманските братя", коментират агенциите.

Общо 13 кандидати претендират за президентския пост в Египет. Списъкът с претендентите е утвърден окончателно от Централната избирателна комисия и не подлежи на обжалване.

Предизборната кампания започва днес. До 8 май всеки един от кандидатите може да се откаже от предизборната борба.

Според последните социологически изследвания с най-големи шансове за победа са бившият генерален секретар на Арабската лига Амр Муса и независимият кандидат, ислямистът Абдел Абу ал Футух. Президентските избори в Египет ще се проведат на 23-24 май.